Περιβαλλοντική Έκθεση για τα 50χρονα του Παγκρητίου
“Ενέργεια-Περιβάλλον” είναι το θέμα της έκθεσης που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 τα αδέλφια Δέσποινα και Αλέξανδρος Χουμεριανός. Απόφοιτοι και οι δύο του Εκπαιδευτήριου “Παγκρήτιον”, συμμετέχουν στη σειρά εκδηλώσεων “Ξανά στο σχολείο τους: απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς”, που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής του εκπαιδευτηρίου.
Σε μια εκπαιδευτική, ανοικτή στο κοινό βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο στην οδό Μίνωος 90, τα αδέλφια θα παρουσιάσουν μια μεθοδική και πρωτοποριακή δουλειά, που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο με περιβαλλοντικές αναζητήσεις.
Η έκθεση “Ενέργεια-Περιβάλλον” δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, καθώς και τη διάδοση του τεχνολογικού πολιτισμού μέσω της κατανόησης σημαντικών εννοιών γύρω από την ενέργεια. Αναδεικνύει την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση των εναλλακτικών μορφών της, και προτείνει λύσεις και ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια εκμετάλλευση των πόρων του τόπου μας.
Με συγκεκριμένο πρακτικό προσανατολισμό, η έκθεση φέρνει τους μαθητές όλων των ηλικιών σε μια χρηστική επαφή με μηχανήματα και προϊόντα που λειτουργούν με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εκτός από τα μηχανήματα εξοικονόμησης ενέργειας, που ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούν τη βιομάζα, παρουσιάζονται και μοντέλα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και πειραματικά μοντέλα για τη σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη ενεργειακή τεχνολογία του υδρογόνου.
Η ιστορία της έκθεσης ξεκινά από πολύ παλιά. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1910, το πρώτο μηχανουργείο λειτούργησε στην πόλη του Ηρακλείου (Χανιώπορτα), από την οικογένεια Χουμεριανού. Με τα τότε υπάρχοντα και υποτυπώδη τεχνικά μέσα σ’ αυτό το μηχανουργείο, η οικογένεια Χουμεριανού κατασκεύαζε και εγκαθιστούσε γεννήτριες ηλεκτρικού, μηχανήματα παραγωγής λαδιού για τις πρώτες φάμπρικες, αλλά και αγροτικά μηχανήματα. Το μηχανουργείο διατηρήθηκε στη θέση αυτή μέχρι το Μάιο του 1941, αλλά λόγω των δραστηριοτήτων του αποτέλεσε στόχο και καταστράφηκε από τους Γερμανούς.
Επαναλειτούργησε μετά τη λήξη του πολέμου και κατά τη δεκαετία του 1970 οι δραστηριότητες διευρύνθηκαν από τον Μίλτο Χουμεριανό, παιδί 3ης γενιάς μηχανικών και στις αρχές του 2000 από το γιο του Αλέξανδρο.
Το απόσταγμα εμπειρίας πολλών ετών στην κατασκευή μηχανημάτων πολλαπλών χρήσεων, αλλά κυρίως η ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την οικογένεια Χουμεριανού, ώστε να στρέψει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της σε δράσεις εκπαιδευτικές με θέμα την ενέργεια και την ορθή και αποδοτική χρήση της.
Την ιδέα ανέπτυξαν τα παιδιά του κ. Μίλτου Χουμεριανού, Αλέξανδρος και Δέσποινα, απόφοιτοι του Παγκρήτιου Εκπαιδευτήριου, όταν μετά τις πανεπιστημιακές τους σπουδές ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση. Η Δέσποινα Χουμεριανού, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, και ο Αλέξανδρος Χουμεριανός, πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, είναι και οι δύο στελέχη της εταιρείας “Α&Μ Χουμεριανός” και υπεύθυνοι ξεναγήσεων στην έκθεση “Ενέργεια-Περιβάλλον”. Έχοντας παρακολουθήσει την οργάνωση διεθνών εκθέσεων και μουσείων, αναζήτησαν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μοντέλα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν νέα μηχανήματα και δημιούργησαν με πολύ ζήλο και φαντασία τη μόνιμη έκθεση “Ενέργεια-Περιβάλλον”, την πρώτη στο Ηράκλειο με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και πρακτικό, διαδραστικό χαρακτήρα.
Πηγή: Εφημερίδα «Νέα Κρήτη», 22 Μαρτίου 2014